Alles over sport logo

PROGRAMMA’s


Keep Youngsters Involved

Veel jongeren tussen de 12 en 19 jaar gaan minder sporten. Hun motivatie loopt terug of ze vinden het sporten moeilijk te combineren met andere dingen in hun leven zoals school of een bijbaantje. Het Europese Erasmus+ project Keep Youngsters Involved (KYI; 2016-2019) achterhaalde de bepalende factoren van jongeren die invloed hebben op sportuitval bij jongeren en zet hierop in met een toolkit. In de toolkit vind je praktische en handzame tools zoals een factsheet en een kaartspel met concrete acties. 

In de praktijk: Rotterdam Sportsupport gelooft in de kracht van pubers en wat zij kunnen betekenen voor de vereniging. ‘Ze zijn de toekomst van de club; ze houden de club jong, stimuleren innovatie (door hun denkwijze en ideeën) en het zijn mogelijke vrijwilligers die de vereniging draaiende kunnen houden.’ Met behulp van workshops en creatieve sessies ondersteunt Rotterdam Sportsupport bestuurders, vrijwilligers, trainers én pubers om met elkaar in gesprek te zijn over wat je bindt aan de club. Daarbij benutten zij de toolkit van Keep Youngsters Involved.

ICOACHKIDS

ICOACHKIDS is een wereldwijde beweging. De missie is om kinderen te helpen om het maximale uit sport te halen. Het online platform geeft jeugdsportcoaches de kennis en hulpmiddelen om met elkaar te delen en van elkaar te leren, zodat ze kinderen de beste speelomgeving en motivatie kunnen bieden om langer te blijven sporten. Kinderen die bewegen, kunnen de wereld bewegen.

Op de website vind je heel veel informatie over het kwalitatief goed lesgeven aan kinderen en jongeren en het creëren van een veilig klimaat binnen de sportvereniging. Ook hier is het uitgangspunt plezier voor de kinderen. Je vindt er heel veel praktische filmpjes over het lesgeven en omgaan met kinderen.

The ICOACHKIDS Pledge

Het programma ICOACHKIDS richt zich op het coachen van kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar. Veel van de principes en ideeën die we delen zijn van toepassing op de coaching van oudere kinderen en zelfs volwassenen. Eén van de uitkomsten van het programma is de ‘pledge’: tien regels voor trainers, coaches en begeleiders om een positieve sportbeleving van kinderen te bevorderen.

De vier inzichten voor trainersschap

Vier belangrijke kernkwaliteiten voor elke trainer-coach zijn: structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Tijdens deze scholing, aangeboden door Academie voor Sportkader krijg je handvatten om je sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Je kunt je eigen functioneren als trainer-coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren.

sCHOLINGEN


Logo het Hartenhuis

Creëer een Aandachtsvol Sportklimaat!

Stichting Het Vergeten Kind biedt de training “Klimaat van Aandacht” aan voor professionals in de sport die met kinderen werken. Leer hoe je een ondersteunend sportklimaat kunt creëren waarin elk kind zich gezien, gewaardeerd en ondersteund voelt. Ontdek praktische tips & tricks van ervaren trainers om beter om te gaan met uitdagend gedrag van kinderen en strategieën te implementeren voor de ontwikkeling van kinderen. De training is gratis beschikbaar voor jeugdsportaanbieders, bonden en gemeenten.

Academie voor Sportkader

De NOC*NSF Academie voor Sportkader zet zich al meer dan vijftien jaar met succes in voor het opleiden van bestuurders, trainer-coaches, scheidsrechters, vertrouwenscontactpersonen en opleiders van het sportkader. De Academie richt zich op alle doelgroepen die een rol hebben op de sportvereniging.

Een greep uit het aanbod van de Academie voor Sportkader: